Nové kino Lumiére už slúži divákom, vyšla ďalšia edícia DVD filmov

29.09.2011 Bratislava

Bratislava 29. septembra (TASR) - Novootvorené kino Lumiére v centre Bratislavy, kde sa opäť v dvoch sálach denne premietajú filmy, dnes navštívil minister kultúry SR Daniel Krajcer. Po obhliadke rekonštruovaných priestorov bývalého Charlies centra vyjadril z nich radosť, aj z pripravovaných v suteréne, kde vznikne digitalizačné pracovisko. Kino Lumiére prevádzkuje Slovenský filmový ústav (SFÚ) patriaci pod ministerstvo kultúry.

\"Digitalizačné pracovisko vznikne v rámci nášho veľkého projektu Informatizácia spoločnosti – digitalizácia kultúrneho dedičstva,\" uviedol pre TASR minister. Zároveň vyjadril radosť z novej edície DVD nosičov slovenských filmov zo 40. až 50. rokov minulého storočia. \"Mať filmovú klasiku v digitalizovanej podobe a za dobrú cenu je dobrá myšlienka,\" konštatoval Krajcer.

Podobne ako predchádzajúce edície z iných období aj túto vydáva SFÚ s vydavateľstvom Petit Press a finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Odborníci opäť vybrali sériu 10 filmov, ktoré budú od 30. septembra každý týždeň vychádzať až do 2. decembra. Prvým titulom je dráma dôstojníka slovenskej armády Kapitán Dabač v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom od režiséra Pavla Bielika. Tento režisér sa podieľal aj na filmoch Štyridsaťštyri a Vlčie diery. Ďalšie vybrané sú Šťastie príde v nedeľu (réžia Ján Lacko), Rodná zem (Jozef Mach), Štvorylka (Jozef Medveď a Karol Krška), Katka (Ján Kadár), Čert nespí (Peter Solan, František Žáček), Dáždnik svätého Petra (Vladimír Pavlovič, Frigyes Bán) a najstarší Varúj od Martina Friča je z roku 1946. Pri každom z nich bude časopis s množstvom dobových i súčasných informácii o filme.

\"Táto najstaršia edícia bola najnáročnejšia na reštaurovanie jednotlivých filmov,\" povedal na tlačovej konferencii riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Tiež ocenil šesťročnú spoluprácu s Petit Pressom, počas ktorej bolo vydaných vyše 500.000 nosičov komplexne obnovených slovenských filmov.

Podľa Štefana Komorného, ktorý sa podieľal na technickej obnove filmov, bol ich obrazový a zvukový stav nekvalitný, poškrabaný, potrhaný, znečistený, ba aj postihnutý plesňou. Bolo to veľmi náročné a zdĺhavé reštaurovanie každého zo 150.000 políčok.
 

Vyberte región